Navbar

2014. október 16., csütörtök

Menza megbeszélés

2014. szeptember 30-án nyilvános megbeszélést tartottunk az óvodában menza témában, melyről az alábbiakban tájékoztatunk minden érdeklődőt.

A megbeszélésen jelen voltak:
- fenntartó (polgármester, alpolgármester, jegyző, képviselők)
- óvodavezetés (vezető és helyettes)
- konyha
- szülők

A megbeszélés célja az volt, hogy a szülői munkaközösség által jelzett menzával kapcsolatos észrevételeket személyesen tárgyalják meg az érintettek, ill. a felek elmondhassák saját álláspontjukat az ügyben.
A megbeszélés folyamán körvonalazódott, hogy az szmk által jelzett problémákat két felé kell osztani:
1. azok a szülői észrevételek, amelyekre egyelőre (rövid távon) sajnos nem tudnak megoldást találni,
2. azok, amelyek zömmel  a konyha hozzáállásán, munkáján, odafigyelésén múlnak, s amelyekre keresik a megoldást.


1. Ami egyelőre adottság, így nem tudnak vele rövidtávon mit kezdeni:
·         a jelenlegi konyha, kisebb gyerekszámra tudná optimálisan ellátni feladatát (jelenleg az óvodára és az iskolára is főznek).  Kicsi a hely, kevés az eszköz (ha lenne is eszköz a helyhiány miatt nem tudná hova tenni), adott szűkös fizikai keretekhez kell igazodnia 
·         új étkészlethez nincs megfelelő csepegtetőjük (törölgetni tilos), így azok sokszor maradnak vizesek
·         ugyanazt az ételt eszi ovis és iskolás is, ezért csak olyan étel készítéséhez foghat, amit úgy tud átvinni az iskolába, hogy az addigra nem megy tönkre (pl. szőlő összetörik, mire átér, ill. pl. a rakott ételek kizárva, mivel a suliban nem tudják melegíteni, stb.), ráadásul az iskolások vannak többen
·         pénzügyi kerettel nem szeretnének elúszni: a szülővel az alapanyagdíjat fizettetik, a szolgáltatást a fenntartó pótolja hozzá, ha drágul az alapanyag, a szülő elégedetlen lehet, ill. növekedhet azok köre, akiknél az már gondot jelenthet

Ezen problémák jövőbeni megoldására a konyha bővítése, mint önkormányzati beruházás tud megoldást adni. A beruházás tervei és engedélyei bemutatásra kerültek, a forrást várják hozzá, amit legutóbb 2014-2015 évre ígért az állam. Már lehet tudni, hogy 2014-ben ez nem érkezik meg, viszont 2015-re  ismét megígérték, hogy 125 millió forintot kap a település. Ebből 80 millió Ft lenne az óvodai konyha bővítése. Annak érdekében, hogy ehhez a pénzhez a település mielőbb hozzájusson segítséget ígértünk szmk részről is, hiszen közösségi érdek, hogy a beruházás mielőbb meginduljon. Az új konyha lehetőséget teremt majd:
·         változatosabb elkészítési módok alkalmazására (főzelékek kiváltása pl. párolt zöldséggel)
·         kétféle menüsorra korosztály vagy intézmény szerint
·         modernebb eszközök használatára (keverő, dagasztó, pároló, sütő, szárító, stb.)

2. Ami a konyhán múlik, hozzáállásán, kommunikáción - azokra több figyelmet fognak fordítani
·         az általunk vázolt evőeszköz problémák (vizes tálca, új eszközök használatba vétele, stb.) orvoslására az óvodavezetés ígéretet tett: oda fognak figyelni, hogy a konyha hogyan adja ki az eszközöket, stb. és megoldják egymás között a problémát
·         az ételsorok összeállításához átadtuk az általunk kellően változatosnak gondolt néhány mintaétlapot (mintamenza programból pl.) és információt, hogy milyen változatosságra gondolnánk Pl: húsfélék változatosabbak legyenek, zöldségadagokat növeljék, szezonalitásra ügyeljenek, új ételeket próbáljanak bevezetni, új pékáru féleségeket próbáljanak bevezetni (ez már elindult, de egyelőre sok a maradék pl. a magvas pékáruk esetén)
·         ígéretet kaptunk, hogy az óvónénik a csoportokban értékelni fogják naponta a menüt (kapnak 1-1 étlapot csoportonként, és azon jelölik naponta azt az ételt, amelyből nagyon sok a maradék, amit nem szívesen ettek a gyerekek)
·         szintén ígéretet kaptunk, hogy az óvónénik ügyelni fognak arra, hogy a gyerekek az újdonságokat, ill. azon ételeket, amelyekre rámondják a gyerekek, hogy nem szeretik legalább megkóstoltatják
·         az étlapokon jelölni fogja a konyha, hogy melyek azok az ételek, amelyeket újonnan vezetnek be, így a szülő is látja, hol, mennyi, mi a változás (így akár a szülő is rá tud segíteni a gyerek hozzáállására)
·         a konyha elmondta, hogy jelenleg már kevesebb sót használnak mint korábban, készülve a januárra várható szigorúbb menza-törvény előírásaira
·         elmondták továbbá, hogy nem jellemző az ízfokozók használata (csirkecomb fűszerezését elmondták), a leveseket nem porból készítik (a meggyet kiemelték, hogy nem abból), konzervet sem használnak (mirelitet használnak, nem konzervet)
·         törekedni fognak a cukorhasználat csökkentésére (pl. nem küldenek a csoportba a grízes tésztához cukrot, csak lekvárt), ezzel szintén közeledve a majdani új törvény előírásaihoz

A konyha által jelzett problémák, mint rajtuk kívül álló tényezők:
  • a gyerekek szinte csak a Pick-párizsit hajlandók megenni - minden más felvágottból nagyon sok a maradék
  •  zöldségből nagyon sok maradék jön vissza hozzájuk (paradicsom, uborka....)
  • a fehérkenyéren kívül próbálkoznak újításokkal - magvas pékáru, teljesebb kiőrlésűek... egyelőre szkeptikusak, mert nagyon sok ebből is a maradék. Azt gondolják, mivel nem ezt szokták meg otthon a gyerekek, így nehezen fogadják el az oviban.
  • vannak ételek, amelyek egy jó ideig egyáltalán nem fogynak, majd fél év múlva ugyanabból mind elfogy (nem értik, miért).

Összességében elmondható, hogy az ovis gyerekek válogatóssága gyakran feladja a leckét a közétkeztetőnek. Ennek kezelése nem várható csupán a konyhától, valamennyi szereplő (szülők és óvónénik)  támogatására szükség van!

A fentiekből is látszik, hogy a probléma igen összetett. A résztvevő felek ígéretet tettek, hogy egymást segítik a közétkeztetés javítása érdekében, ill. rövid és hosszú távon is mindent megtesznek saját hatáskörükben, ami ezt szolgálja.

November folyamán visszatérünk a kérdésre, és áttekintjük, milyen változások történtek.

Amennyiben a témával  kapcsolatban bármely kérdése, észrevétele, meglátása van, forduljon bizalommal a csoportbéli szmk-s szülőkhöz! Kérjük, hogy javaslataival, észrevételeivel  továbbra is segítse munkánkat és törekvésünket a közétkeztetés javítása érdekében!


Szülői Munkaközösség
Dimbes-dombos Óvoda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése