Navbar

2014. március 29., szombat

Mézes napok

Március 17-19 között az Szülői Munkaközösség és az óvoda nevelőtestülete szervezésében Mézes Napok kerültek megrendezésre az óvodában. Ennek a témahétnek a megrendezésével a mézfogyasztás népszerűsítése volt a célunk. Magyarországon sajnos viszonylag alacsony a mézfogyasztás (kb. 0.5 l/fő/év) ezért a megtermelt méz nagy részét exportálni kénytelenek az EU-ba, aholis a magyar méz méltán elismert minőségű terméknek számít.Az első két napon a gyerekek a csoportokban méhekkel, mézzel kapcsolatos dolgokkal tevékenykedtek: kézműveskedtek, rajzoltak, mesét hallgattak, diavetítettek stb.

A zárónapon ellátogatott hozzánk Straub János helyi méhész, aki egy nagyon színvonalas és izgalmas kiállítást rendezett be az óvoda tornatermében. A gyerekek az ő előadásában megismerkedhettek a méhészet fejlődésével, betekintést nyerhettek a méhcsaládok életébe, a méz készítésének folyamatába, megtekinthették a méz elkészítése során régen és jelenleg használatos eszközöket. Kiállításra kerültek különböző mézből készült termékek és számos különleges mézfajta is. Befejezésként a gyerekek különböző fajta mézeket és a szülők által készített mézes süteményt kóstolhattak. Örömmel tapasztaltuk, hogy többen repetáztak is közülük, így reméljük sikerült ezt a sokoldalú, az egészséget elősegítő és megőrző táplálékot megszerettetni velük.

Útravalóul minden csoport kapott egy-egy üveg mézet a méhésztől valamint szétosztásra kerültek az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által rendelkezésünkre bocsátott szóróanyagok és matricák.

Szülői visszajelzések alapján a gyerekeknek nagyon tetszett ez a program, többen örömmel újságolták, hogy azóta otthon is szívesebben fogyasztanak mézet a gyerekek.

A program sikerességén felbuzdulva tervbe vettük egy újabb kiállítás megszervezését, ahol szélesebb közönség számára mutatnánk be a helyi termelők egyéb „egészséges” termékeit is.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Straub János méhésznek a fáradozásáért és a nagyon finom mézekért valamint az OMME-nek a gyerekeknek küldött ismeretterjesztő kiadványokért.Akinek meghoztuk a kedvét egy kis mézhez, rendelését leadhatja az óvodában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése