Navbar

2013. november 27., szerda

A három barát és az álomkapu

Pillangó csoport FINI MINI pályázatra írt meséje:
 
Hideg, téli este volt, a hó óriási pelyhekben hullott, miközben a jeges szél elképesztő erővel tombolt. Vadóc, Lili és Tappancs épp otthon társasjátékozott, amikor egyszer csak meghallgatták a Mikulás kétségbeesett segélykiáltását. A zord időjárásban a szánt húzó rénszarvasok teljesen beleragadtak a hóba, a jármű egy tapodtat se mozdult, s előre, se hátra. A három szuperhős elhatározta, hogy késlekedés nélkül elindulnak, hogy a Mikulást és segítőit kisegítsék a bajból.

Lili, Tappancs és Vadóc felvették a legmelegebb kabátjukat, sálat, sapkát, kesztyűt húztak, de a hideg szél egyre csak fújta arcukba a havat, és igencsak vissza-visszatolta őket. Siettek a hang irányába.
Jaj! – kiáltott Lili, aki a sűrű hóesésben megbotlott, és beleesett arccal a hókupacba. Tappancs és Vadóc nevetve nyújtották kezüket, hogy felsegítsék.
- Jól vagy Lili? Úgy nézel ki, mint egy hóember!
- Igen, nézzétek, ebben a kőben botlottam meg, és fáj a lábam.
- Nézd, itt egy nagy faág, ezzel könnyebben tudsz tovább sétálni – mondta Vadóc, és átnyújtott neki egy fadarabot.


Egyre közelebbről hallották a kiabálást. És már észre is vették a Mikulás szánkóját. Körülötte a Mikulás, a Mikulás manói és az erdei állatok - mókusok, nyuszik, medvék, madarak, vaddisznók, rókák, őzek - tanakodtak. Ki-ki húzott, nyomott egyet a szánkón, de egynek se sikerült kimozdítania a hóból.
A fák közül egy-egy farkas kukucskált.
- Farkasok! – kiáltott fel ijedten az egyik kicsi nyuszi – Júj, de félek! Biztos meg akarnak enni! – és már gyúrta is a hógolyót ő is, a mókusok is, hogy azzal dobálják meg a farkasokat.- Ne bántsatok! Mi is segíteni szeretnénk – szuszogta a farkasvezér.
- Ez így nem fog menni! Együtt kell megpróbálnunk kihúzni a szánkót a hóból! – mondta Tappancs. Nyomták előröl, oldalról, hátulról, de minden hiába – a szánkó meg sem mozdult.
- Tudjátok mit? – mondta a medve – kell ez a faág, amit Lili a kezében tart. Ezt a szán talpa alá dugom… így ni! Most ugorj rá Mókuska! Lili, te is segíts neki, légy szíves! Ráugrottak a mókusok és Lili is, amire a bot nagy reccsenéssel eltört.
- Kell egy másik, egy vastagabb! – mondta a medve.
Szarvas Tóni és Röfike, a kis vadmalac már hozta is az erdőből – jó erős, és sokkal hosszabb volt, mint az előző.

Aláfektették, ugrált rajta az egész nyuszicsalád, és még Vadóc is besegített nekik, de még mindig nem sikerült kiemelni.
Ekkor a farkasok falkavezére megszólalt:
- A szarvasok helyett minket fogjatok be a szán elé, mint az északi sarkon élő rokonainkat, a szánhúzó kutyákat. Ti szarvasok hátulról nyomjátok Vadóc segítségével, nyuszik, mókusok, manók oldalról előre felé, nektek majd Tappancs segít. Gyerünk, egyszerre, mindannyian. Közben már igencsak besötétedett, a kis manók lámpásokat gyújtottak, hogy lássanak.
- Te medve számolj, és emeld meg a bottal a szánt! Rajta!
- Egy… kettő… három! – Háromra mindenki nekifeszült és hopp- a szán szinte repült, végül a letaposott havon megállt. A Mikulás nagyon örült, mindannyian táncra perdültek.
Közben már nagyon sötét este lett, a Mikulásnak tovább kellett mennie.
- Várnak a gyerekek a világ minden táján. De amiért segítettetek, ti kaphatjátok az első ajándékokat.


Azzal egy nagy zsák zöldséget, gyümölcsöt rakott a tisztás közepére. Volt abban répa, saláta, kukorica, dió, mogyoró, napraforgómag. A farkasokat szendvicsekkel kínálta, így mindenki talált megfelelő eleséget, amit szeret.
A kis vadmalac egy elejtett csomagot próbált magára húzni.
- Ho-ho-ho-ho! - nevetett a Mikulás – ezt a csíkos pizsamát a zebrának szántam, de tudod mit? Neked adom, nem fogsz fázni benne!


És azzal még egy meleg ruhákkal teli zsákot is letett az állatok elé. A nyuszi fülvédőt kapott, a szarvas és az őz meleg zoknit, a mókusok sapkát, sálat választottak maguknak.
- Most már nagyon sötét van - mondta a Mikulás a három jóbaráthoz fordulva – hazaviszlek Benneteket a szánamon.
Vadóc, Tappancs és Lili nagyon hálásak voltak a Mikulásnak, és rögön felkapaszkodtak a szánra. Az erdei állatok mindannyian integettek, mikor a Mikulás és manói elindultak Tappanccsal, Vadóccal és Lilivel.
- Szia Mikluás! – hangzott fel innen is, onnan is, amíg a szán csilingelve tovarepült.A Pillangó csoportos gyerekek diktálása alapján rendszerezte és lejegyezte Magdi néni.
A gyerekek a rajzokat porpasztell, olajpasztellel, színes ceruzával készítették.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése