Navbar

2012. november 26., hétfő

Márton napi programok

November 12-14. között - az ovi szervezésében és az SZMK segítségével - mindenféle Márton-napi programokban lesz része a gyerekeknek. Lesz papírlúd készítés, libazsíros kenyér, libás játékok...
Nézzétek meg az elészült remekműveket!

Egy kis olvasnivaló a szülőknek....a libacomb helyett:
Lúd és újbor (forrás: Tátrai Zsuzsanna: Lúd, újbor, vesszőzés)

Szent Márton és a lúd kapcsolatára vonatkozóan több magyarázatot is ismerünk. A legelterjedtebb az a legenda, mely szerint Szent Márton a ludak óljába bújt, hogy püspökké választása elől kitérjen, de a ludak gágogása elárulta rejtekhelyét. [...]

A középkorban a jeles szent tiszteletére bort ittak és kövér ludat ettek, ugyanis az akkori naptárakban az óév utolsó jeles napjának számított.

Szent Márton lúdja kifejezés - főként a Dunántúlon - utal a nap jellegzetes ételére és az egykori földesúri járandóságra. Ilyenkor már le lehet vágni a tömött libát. "Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartották. Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Szent Márton napjára általában megforr az újbor. "A bornak Szent Márton a bírája" - tartja a mondás. Úgy gondolták, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget vesznek magukba.

Néhány szólásunk is megörökítette Márton lúdját, pl. "Sok Szent Márton lúdja elkelt azóta", mely az idő múlására vonatkozik, hogy bizony régen volt az már! A "kövér, mint Szent Márton lúdja" mondás aligha szorul magyarázatra.


Az elkészült remekművek....
Pillangó csoport
Katica csoport

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése